Transformatie Pakhuis

Size
215 M2
Location
Vlaardingen, Koningin Wilhelminahaven

Voor een particuliere belegger renoveerde Firm architects de begane grond en eerste verdieping van een 120 jaar oud pakhuis. Dit bijzondere pand is gelegen aan een van de oudste havens bij Rotterdam.

Daglicht
Om maximale hoeveelheid daglicht binnen te laten komen is Firm architects in samenwerking met de gemeentelijke monumentencommissie een gevelonderzoek gestart over aantal muuropeningen. Oude dichtgemetselde ramen werden geopend en nieuwe ramen en deuren werden toegevoegd.

Glazen vloer
Het ontwerp omvat een glazen vloer aan de gevelzijde over de volle breedte van 1 meter die de binnen- en de buitenmuur overbruggen. Deze ingreep brengt maximaal daglicht naar binnen op beide verdiepingen.
Met behulp van slim gepositioneerde spiegels en lichte oppervlaktes wordt er verder slim gebruik gemaakt van het aanwezige licht.

Oude bakstenen, nieuwe materialen
Het oude karakter van het pakhuis werd in ere hersteld en nieuwe materialen toegevoegd. Een eiken vloer, houten elementen, glazen vergaderruimtes, gietvloeren, rvs keuken en stalen trappen zorgen voor een rijk contrast en een uniforme en tijdloze uitstraling.

Akoestiek
De open gebieden zijn bekleed met een massief houten lambrisering. Dit is vervaardigd uit gerecycled hout en heeft een akoestische hoge waarde. Zodoende hebben niet alleen de kantoren een optimale akoestiek maar is het ook in de open ruimtes zeer aangenaam vertoeven.

Belangrijkste ontwerpbesluit:
Maximale daglichttoetreding door slimme ontwerpkeuzes.

 

@Studio De Nooyer, thanks for the photography!