Flamco group

New build
2021
Office space
Almere

Het project 

In Almere heeft de Flamco, onderdeel van Aalberts Hydronic flow control, een nieuw hoofdkantoor geopend dat een toonbeeld is van innovatie en duurzaamheid. In samenwerking met DAD/Architecture, die het exterieur heeft ontworpen, is Firm Architects gevraagd om een inspirerende en duurzame werkruimte te creëren die de identiteit van Flamco weerspiegelt. Centraal in het interieurontwerp staat het bekendste product van het bedrijf: het expansievat.

De ruimte

Dit omvangrijke kantoor is nieuw gebouwd met een uitzonderlijke aandacht voor energie-efficiëntie. Er zijn hoge raampartijen die voor een veel daglicht zorgen. De 2 verdiepingen zijn verbonden door middel van een centrale trap.

Het ontwerp 

Flamco is sinds 1956 betrokken bij de ontwikkeling, productie en verkoop van hoogwaardige componenten voor HVAC-systemen (Heating, Ventilation en Air Conditioning, klimaat systemen).
De stroom van lucht en water werd uitgangspunt voor het ontwerp.
Het tapijt is geïnspireerd op een ets uit 1900 van Nederlandse luchten. Een rood pad welke door het pand meandert is een metafoor voor de warmte van het verwarmingssysteem. Het blauwe kleurverloop in diverse vloeren staat voor waterstroom. Privacy folie verbeeldt de condensatie.Bij Flamco komen techniek en mensen samen. Dus niet alles in het ontwerp gaat over techniek. De houten plafonds en de houten volumes staan voor de mens achter het succes van Flamco.

Materiaal en duurzaamheid 

Het kantoor is met zijn fossielvrije verwarmingssysteem en maximale energie-efficiëntie toekomstgericht en uiterst duurzaam. Dankzij deze initiatieven heeft het hoofdkantoor van Aalberts het predicaat ‘Outstanding’ ontvangen van BREEAM en is het genomineerd voor de BREEAM Awards 2021 als een van de meest duurzame gebouwen ter wereld.

Other projects