Invitado

New build
?
2019
Office space
Rotterdam

Het project

Het kantoor voor Invitado Visitor Management. Sinds 2006 faciliteert Invitado de registratie van bezoekers voor evenementen, zowel online als op locatie. Met een duidelijke visie op innovatie en efficiëntie in het hartje van hun bedrijfsvoering, koos Invitado voor een herontwerp van hun kantoorruimte – een project dat nauwgezet door Firm Architects werd uitgevoerd met een budget van slechts €125 per m2. Dit project demonstreert dat alles mogelijk is met de juiste ontwerpkeuzes, ongeacht het budget.

 

 

De ruimte 

Met een oppervlakte van 450 m2 is het kantoorgebouw een voorbeeld van Nederlandse moderne architectuur uit de vroege 20e eeuw, met duidelijke invloeden van de Dudok stijl. Het ontwerp van het gebouw kenmerkt zich door het gebruik van baksteen, stalen raampartijen en een opvallende gevel die bijna volledig uit glas bestaat. Deze unieke eigenschappen zorgen voor een uitdagende uitgangspositie voor het ontwerp. Bij aanvang van het project werd de verdieping volledig gestript, behalve de kern waar onder andere de Pantry zich bevond. Deze kern werd vernieuwd met een keuken en een ombouw van rood MDF, waardoor een bruisend hart in het kantoor ontstaat.

‘De op een kubistische manier in elkaar geschoven volumes vormen architectonische ruimteverdelers die tevens dienstdoen als vergaderruimte, inspiratieruimte, directiekamer en concentratiewerkplek”.

Het ontwerp 

Het ontwerp van het kantoor van Invitado is geïnspireerd op de abstracte weergave van een Mexicaans dorp, geënt op de stijl van Luis Barragán – een beroemde Mexicaanse architect bekend om zijn kleurrijke en modernistische werken. De uitdaging lag in het verbeteren van de akoestiek en luchtkwaliteit binnen een strak budget – twee aspecten die vaak tegenstrijdig lijken. Firm architects heeft deze uitdaging aangenomen en het ontwerp tot in de kleinste details geperfectioneerd door maatwerk elementen, zoals dubbele plafonds met luchtsluizen voor luchtafvoer en ingenieus geplaatste inblaas installaties voor verse luchtaanvoer.

Materiaal en duurzaamheid 

De keuze van de materialen reflecteert een respect voor duurzaamheid en de artistieke visie van Luis Barragán. De vloer, met zijn toespeling op de dorre Mexicaanse zandvlaktes, en de levendige kleuren vormen een ode aan Barragán’s unieke stijl. Het ontwerp omvat drie volumes van uiteenlopende hoogtes, die naadloos integreren met de bestaande plafondhoogtes en installatie delen. Deze volumes verbeteren niet alleen de ruimtelijke ervaring door architecturale elementen toe te voegen aan de kantooromgeving, maar creëren ook afgezonderde werkplekken. Deze opzet zorgt ervoor dat werknemers in alle rust kunnen werken, afgeschermd van de drukte bij de entree.

Het Invitado kantoorproject door Firm Architects staat als een toonbeeld van hoe creatief denken, gecombineerd met een diep begrip van ruimte en materiaal, kan leiden tot een werkplek die zowel functioneel, esthetisch aantrekkelijk als betaalbaar is.

Other projects