Nova College

New build
2019
Educational
Haarlem

The project

Nova College – Het nieuwe interieur van de campus geeft leerlingen de ruimte om te ontmoeten, te ontdekken en te groeien. Niet alleen transformeren studenten zich hier tot professionals, de focus ligt ook op de groei van de mens an sich.

De interieuropgaaf was tweeledig; Paul de Ruiter Architects ontwierp de praktijk- en theorielokalen, Firm architects de studiepleinen, de balkons, het Atrium en het Paviljoen. Dit partnership bleek een verrijking voor de interieuropgaaf. Het Nova College heeft regelmatig kunnen genieten van de kritisch sparrende bureaus, die elkaar uitstekend bleken aan te vullen.

Wie het Nova College binnenstapt, ervaart diversiteit. De uiteenlopende opleidingen zorgen voor een bont palet aan mensen. Voor Firm architects was het duidelijk; ontwerp diversiteit zonder eenheid te verliezen.

De studiepleinen zijn hier een mooi voorbeeld van. Elk plein heeft zijn eigen identiteit en zijn eigen functie. De speciaal ontworpen meubels nodigen uit tot studeren, onderzoeken, concentreren, samenwerken, presenteren en debatteren. Zo is er een studieplein genaamd ‘het Lagerhuis’ ontworpen. De maatwerkbanken zijn geplaatst in een opstelling tegenover elkaar. Aangevuld met tafels en stoelen kan hier lekker gediscussieerd worden.

 

 

Een ander voorbeeld is studieplein ‘de Kas’. Omgeven door een natuurlijke materialen en tropische planten nodigt dit plein uit tot studeren en reflecteren. Niet alle studiepleinen zijn gefocust op studie en werk. Firm architects vindt dat loungen niet mag ontbreken in het interieur. School is een nou eenmaal een verlengstuk van je huis. Dus plof neer en voel je thuis.

Het paviljoen, door studenten genaamd ‘de Mug’, heeft een centrale plek op de Campus. Studenten komen er om te ontspannen, te overleggen en om een broodje te eten. Firm architects heeft de Mug benaderd als ‘het plein van de stad’. Firm ontwierp het ook zodanig: looproutes, een centraal aandachtspunt, deelgebieden, beschutting en openheid zijn hier terug te vinden.  De Mug heeft de kwaliteit van een restaurant met open en intieme groepsplekken én de flexibiliteit van een schoolkantine.

 

 

Een mobiele bar en flexibele maatwerkbanken kan de ruimte worden getransformeerd voor informele ouderavonden en inspirerende lezingen. Natuurlijke materialen, kras vaste tafelbladen en warme kleurkeuzes geven deze plek een tijdloos karakter.

Zoals het paviljoen fungeert als een plein, is het atrium ontworpen als binnentuin. We verblijven binnen maar refereren naar buiten. Met een koffiebar gelegen onder het bladerdak van de metershoge boom. Met grote zitkeien om op te hangen. Met een reusachtig rond buitenkleed van 40m2. Firm architects ontwierp dit kleed met levendige texturen en verschillende diktes speciaal voor Nova. Vezelmengsels zijn gehomogeniseerd door 100% recyclebaar PET waardoor het bestemd is voor intensief gebruik. Niet geheel onbelangrijk in een school met enthousiaste studenten.

De balkons ontworpen door Paul de Ruiter Architects noemt Firm architects de cadeautjes van het gebouw. Zodoende richtte ze deze in met bijzonder meubilair vol karakter en kleur. Met een circulair ontworpen vloerkleed om het af te maken. Een beetje bulky, een beetje funky. Studenten hebben deze plekken volledig omarmd en geven als favoriet het balkon op de derde verdieping. Het licht valt hier prachtig door het houten plafond naar binnen. Het lijkt al lang niet meer op een traditionele school.

Other projects